Onder de loep

HNTW onder de loep! Wat kan wetenschappelijk onderzoek ons vertellen over HNTW? Welke bevindingen komen naar voor uit praktijkonderzoek? Hier zoomen we in op relevante inzichten voor de praktijk.

 • Coach-the-Coach Het Nieuwe Teamwerken

  Deze coach-the-coach presentatie richt zich tot coaches/vormingsbegeleiders die HNTW willen ondersteunen en vorming op maat willen geven aan leidinggevenden. De presentatie is hiertoe voorzien van notities met toelichting om de slides te kunnen kaderen. 

  Concrete doelstellingen van de vorming voor leidinggevenden:

 • Hoe verhoog je het potentieel van teams?

  In een recent artikel van het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisatie (2015), beschrijft Lidewey van der Sluis – professor aan de Nyenrode Business Universiteit - hoe een organisatie het verdienvermogen van teams kan stimuleren. Op basis van wetenschappelijke literatuur, blijken verschillende factoren hiertoe bij te dragen. In dit artikel wordt ingezoomd op 3 factoren: 1) culturele diversiteit, 2) leiderschapsstijl en 3) eigenaarschap op de verdiensten van een team.

 • Effectieve besluitvorming stimuleren in (zelfsturende) teams

  Meer en meer organisaties gaan aan de slag met zelfsturende teams. Maar hoe zorg je voor een efficiënte besluitvorming in zelfsturende teams? Hoe worden knopen doorgehakt op een manier waar iedereen zich goed bij voelt? De Deep Democracy aanpak kan hierbij als gespreksmethodiek worden ingezet. 

 • Co-working? Wat? Wie? Hoe?

  Er is heel wat te doen rond flexplekken tegenwoordig. Stimuleren dergelijke nieuwe ruimtes en indeling de productiviteit van medewerkers? We zoomen in op flexplekken binnen het nieuwe teamwerken en bekijken enkele voorbeelden van hoe bedrijven omgaan met hun werkruimte.

  Lees verder

 • Bouwen aan Het Nieuwe Teamwerken anno 2030 - Event

  De wereld van het werken is de voorbije decennia sterk veranderd.

 • Nieuwe cijfergegevens over het nieuwe werken in de Vlaamse ondernemingen en organisaties

  Op basis van de editie 2014 van de driejaarlijkse IOA-enquête bij een representatief staal van Vlaamse ondernemingen en organisaties worden cijfers gepresenteerd over vier pijlers van Het Nieuwe Werken: telewerken, kantoorinrichting, papierloos werken en competentiegericht personeelsbeleid (Bron: SERV).

 • Welke aspecten van HNW hebben een impact op engagement?

  Welke aspecten van HNW hebben een impact op het engagement van werknemers? Deze vraag stond centraal in een recent onderzoek uitgevoerd door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit van Maastricht. In totaal namen 656 medewerkers uit 14 verschillende sectoren en 12 verschillende beroepen deel aan de studie.

 • Hoe denkt de medewerker over het team binnen het nieuwe werken?

  Tips & tricks voor jou als leidinggevende.

 • Webinars HNTW

  In het kader van het ESF project Het Nieuwe TeamWerken organiseren we een aantal webinars om inzichten en bevindingen omtrent HNTW verder te verspreiden. Heb je een webinar gemist? Geen nood, hier vind je een overzicht en kan je de bijhorende presentaties van de voorbije webinars downloaden.

 • Flexwerken: houd rekening met persoonlijke flex-stijlen

  Iedereen heeft een persoonlijke voorkeur om om te gaan met de combinatie van werk en privé. Op basis van wetenschappelijk onderzoek maken  Prof. dr. Ellen Kossek en Prof. dr. Brenda Lautsch in hun boek, “CEO of me”, een onderscheid tussen drie verschillende flexstijlen:

Pagina's