Het werkplekspel

Het werkplekspel

5
(1 stem)
Algemeen
Spel
Betalend
Beschrijving 

Het Werkplekspel brengt u en uw collega’s in gesprek over houding en gedrag in de werkomgeving. Dit gebeurt aan de hand van situatiekaartjes, waarin u verschillende onderwerpen tegen komt, zoals: Wat doet u als u wilt bellen op een open werkplek? Wie is verantwoordelijk voor het schoonhouden van de werkplekken? En, wat moet ik regelen als ik een dagje thuiswerk?

Een andere plaats, inrichting of gebruik van de werkomgeving vraagt om een gedragsverandering van de medewerkers. In een flexibele werkomgeving zal men meer rekening met elkaar moeten houden, in de praktijk blijkt dit niet vanzelfsprekend. Hierdoor blijven de opbrengsten van een nieuwe kantoorinrichting vaak achter bij de verwachtingen.

Aanpak 

Het Werkplekspel wordt in groepjes van 4 tot 6 personen gespeeld. Wilt u met meer mensen spelen? Speel dan met verschillende groepjes op hetzelfde moment of na elkaar. Het spel duurt inclusief introductie en nabespreking ongeveer 2 uur.

Spelers ‘lopen’ tijdens het spel door een denkbeeldig kantoor. Daarbij komen ze aan de hand van speelkaarten verschillende situaties tegen. Elke kaart beschrijft een situatie (stelling) die zou kunnen plaatsvinden in en buiten de nieuwe kantooromgeving. Deze kaarten gaan over 4 typen plekken: werkplekken, overlegplekken, faciliteiten en andere locaties en passen binnen 3 thema’s: ‘kennis en weten’, ‘waarden en normen’ en ‘houding en gedrag’. Organisaties maken zelf een selectie van kaarten afgestemd op hun eigen situatie.

Wilt u het spel spelen in uw organisatie? Daarvoor zijn verschillende opties:

 

Zelfstandig spelen

U kunt het Werkplekspel zelfstandig spelen. Daarvoor wordt bij het spel een spelbegeleidersboekje geleverd met de nodige informatie. We adviseren u om de resultaten van het spelen steeds terug te koppelen aan de deelnemers.

Spelen met onderzoeker:

Speelt u het spel liever met een ervaren begeleider? Dan kan het CfPB de spelsessie begeleiden. Per gespeelde situatiekaart maken ze een overzicht van de uitkomsten, ze vatten de belangrijkste observaties samen en gaan na in hoeverre vooraf gestelde doelen zijn bereikt. De rapportage en presentatie worden afgesloten met een aantal aanbevelingen. De resultaten dragen door deze manier van spelen ook bij aan de ontwikkeling van wetenschappelijke kennis van het CfPB. Doorgaans past deze manier om het Werkplekspel in te zetten in een bredere onderzoekssamenwerking met een organisatie.

Spelen met adviseur:

Het CfPB heeft contact met een aantal adviseurs die het spel in hun portfolio hebben en het al geruime tijd inzetten bij verschillende organisaties. Zij brengen u graag met hen in contact, stuur daarvoor een e-mail naar: info@cfpb.nl.

Training:

Wilt u het spel zelf vaker inzetten en begeleiden? Dan kunt u van het CfPB een korte training krijgen over hoe het in te zetten en te begeleiden.

Beschikbaarheid 

Het werkplekspel is te koop voor 150 euro, exclusief BTW en verzendkosten. Bij het spel is een exemplaar van de WerkplekWijzer ingesloten.

U kunt het spel bestellen door een email te sturen naar bestellen@cfpb.nl. Bij bestellingen vanaf 5 stuks wordt een korting verleend.