Zelfsturing als middel om de isolatie van telewerk de baas te blijven

0

De coronacrisis overvalt ons en alles wat we tot nu toe als evident beschouwden, komt op de helling te staan. Ons leven ziet er plots anders uit: we kunnen enkel essentiële verplaatsingen doen, werk en gezin lopen door elkaar, we moeten zoveel mogelijk telewerken… Eén of twee dagen per week van thuis uit werken, kan onze productiviteit opdrijven. Maar doe je dat elke dag dan raak je vermoeid en steeds meer vervreemd van je vertrouwde werkplek en collega’s.

Rouwproces

Volgens Scott Berinato, senior editor bij Harvard Business Review, kunnen we deze periode zien als een soort rouwproces waar we door moeten. De verschillende stadia die mensen doorlopen bij rouwverwerking zijn uitgebreid omschreven door Elisabeth Kübler-Ross, een Zwitsers-Amerikaanse psychiater. Ook al ervaren mensen die stadia op een andere manier en in een andere volgorde, de verschillende aspecten van het verwerken van verdriet zijn zeker herkenbaar tijdens deze coronacrisis.

Sommigen proberen aanvankelijk de situatie te ontkennen: ‘ik blijf naar mijn werk rijden’ of ‘online werken is bij ons niet van toepassing’. We ervaren gevoelens van woede (‘ik heb niet meer de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil’) en van neerslachtigheid (‘ik ben ongerust – wanneer eindigt dit?’). We onderhandelen ook met onszelf (‘als ik voldoende afstand hou en mijn handen was, zal het snel beteren’). Om uiteindelijk te komen tot een aanvaarding van de situatie (‘het is wat het is, hoe kan ik deze situatie voor mezelf nuttig maken’).

Rouwexpert David Kessler voegde er nog een zesde stadium aan toe: betekenis geven. We moeten proberen de hele situatie betekenisvol te maken en er iets uit te leren. We krijgen de kans om stil te staan bij onze manier van werken en die misschien anders aan te pakken, we kunnen nieuwe ideeën ontwikkelen…

Om zo goed mogelijk met deze nieuwe ‘normaliteit’ om te gaan, kunnen we verschillende acties ondernemen.

> Gevoelens erkennen en emoties delen: het is belangrijk om je gevoelens te erkennen en te laten voorbijgaan. Als we bijvoorbeeld onze gevoelens van frustratie of angst onderdrukken, worden ze alleen maar sterker en kan dat ook leiden tot lichamelijke klachten. Het is ook belangrijk je gevoelens te delen met collega’s en te luisteren naar hoe jouw collega’s zich voelen. Mensen die hun emoties niet delen, begrijpen anderen vaak minder goed omdat ze minder openstaan voor signalen van zichzelf en anderen. 

> Positief denken: wanneer je denkt aan de zaken die nu moeilijk zijn, probeer dan ook eens te denken aan alles wat op dit moment wel positief is. Je kan je werk nog doen, je kan meer tijd spenderen met je kinderen, je kan aan een project werken waar je vroeger geen tijd voor had,… Focus bovendien op de dingen die je kan doen en niet op de zaken waarover je geen controle hebt. 

> Creëer transparantie: maak duidelijke afspraken met collega’s over deadlines, te verwachten resultaten en de manier van communiceren met elkaar. Op die manier vermijd je het ontstaan van misverstanden. 

> Communiceer voldoende: je komt niet zomaar iemand tegen in de gang of aan de koffiemachine. Je moet dus meer bewust bezig zijn met communicatie. Om te connecteren met collega’s en de afstand te verminderen, kunnen virtuele koffiepauzes of een informele babbel zeker helpen. Het is ook nuttig om regelmatig je camera aan te zetten – elkaar zien heeft een groter effect dan enkel elkaar horen. 

> Gun jezelf rustpauzes: sommigen onder ons beginnen ‘s morgens vroeg en blijven doorgaan tot de laatste mail beantwoord is. Bouw rustpauzes in, neem tijd om te lunchen, denk op voorhand na over de soort ontspanning die je vandaag wil nemen (een wandeling maken, naar muziek luisteren, gezond koken, sporten, …). Pauzes helpen je lichaam om zich te herstellen en zo kan je opnieuw geconcentreerd verder werken. De beste tennisspelers zijn degenen die erin slagen om tijdens de korte pauzes van een wedstrijd te ontspannen en hun gedachten te verzetten. 

> Empathie tonen naar anderen: toon begrip voor de situatie van je medewerkers (kleine kinderen in huis, ouder die ziek is, …) en heb geduld. Geef hen het gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Het versterkt jullie vertrouwensband en leidt tot betere resultaten. Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid één van de grote uitdagingen is bij mensen die van op afstand (remote) werken. Eenzaamheid zorgt ervoor dat mensen minder gemotiveerd zijn en minder productief. 

> Durf hulp of advies vragen aan anderen: ook al volg je het advies niet, het is belangrijk om eens een ander perspectief te horen. Je probleem bekijken vanuit een andere invalshoek kan leiden tot oplossingen waar je nog niet aan gedacht hebt. Zeker in deze coronatijden hebben we vaak het gevoel dat we het alleen moeten oplossen – niets is minder waar. 

Prof Dr Karlien Vanderheyden
Vlerick Business School